Tarina

UUSI SUOMUSSALMI -KUOSIN TARINA

Kaihlalahti Clothing valmistaa laadukkaita kotimaisia tekstiilituotteita Uusi Suomussalmi -kuosista. Materiaaleina käytetään kotimaista luomupuuvillaneulosta (interlock) ja puolipellavaa. Kaihlalahti Clothingin tuotteet ovat saaneet Suomalaisen Työn Liiton myöntämät Design from Finland- ja Avainlippumerkit tunnustuksena suomalaisesta suunnittelusta ja valmistuksesta.

Tekstiilituotteissa käytetään Uusi Suomussalmi -kuosipainokangasta. Painokankaan graafinen kuvio on saanut inspiraationsa perinteisestä Suomussalmi-raanusta, jonka on suunnitellut Selma Juntunen. Suomussalmi-raanun kuvio pohjautuu ruusukas-sidokseen, jota käytettiin villashaaleissa. Käsityöperinteessä tunnetaan 1800-luvulta peräisin olevia kylien omia shaalikuviointeja. Niiden perusteella saattoi tunnistaa shaalin kantajan kotikylän. Monikäyttöisiä villashaaleja käytettiin arjessa ja juhlassa suojana ja lämmikkeenä. 

Kaihlalahti Clothing Uusi Suomussalmi raanu tarina historia

Kankaan värisävyt kunnioittavat luonnollisia Suomussalmi-raanussa käytettäviä lampaan villan sävyjä. Suomussalmi-raanua ja siitä ideansa saaneita villatuotteita valmistetaan edelleen paikallisten käsityöläisten toimesta.

Uusi Suomussalmi -kuosikankaasta tehtävillä tuotteilla halutaan kunnioittaa suomalaista käsityöperinnettä. Tuotteet ovat käytännöllisiä ja ne kestävät jokapäiväistä elämää, arkea ja juhlaa. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomussalmella.

Yrityksen perustaja Lea Helttunen:

– Yrityksen nimi on peräisin kotimme läheisyydessä olevasta Kaihlalahdesta, joka on osa Kiantajärven kaunista vesistöä. 

– Haluan kunnioittaa tuotteillani vanhaa perinnettä ja sen jatkuvuutta Suomussalmella. Idea on saanut kiitosta paikallisilta ja monet jakamaan muistojaan. Moni on ottanut yhteyttä kertoakseen, miten he muistavat mummolasta Suomussalmi-raanun tai vaikkapa mummonsa tai äitinsä kutomassa raanua kangaspuissa. 

-Jo pikkutyttönä seurasin mummon ja äidin tekemisiä ja ottivat minut mukaan ja opettivat eri työtapoja.

Perinteet ovat Kaihlalahti Clothingille oleellista arvopohjaa. Vanhoja perheen parissa syntyneitä käsitöitä on esillä ja käytössä kotonamme.

– Haluan niiden olevan osa elämää. Meillä on jokapäiväisessä käytössä esimerkiksi mummoni virkkaama päiväpeitto

Kaihlalahti Clothing Uusi Suomussalmi tarina historia

 

Kaihlalahti Clothing on siirtänyt perinteen paitsi nykyaikaisella tekniikalla tehtyyn kuosiin, valinnut kokoelmaan valmistettavaksi tuotteita, jotka ovat läsnä aktiivisesti arjessa. Niinpä valikoimassa on muun muassa sisustustekstiilejä. Nuori yrittäjä tekee edelleen osan tuotteista itse, mutta kasvava yritys on saanut hyvän alihankkijoiden ketjun, jossa siinäkin on mukana oman maakunnan osaajia.

Löydät tuotevalikoimastamme kauniita asusteita ja kodintekstiileitä. Tuotteet sopivat jokaiselle: itselle, lahjaksi, tuliaisiksi, kotiin, mökille, kaupunkiasuntoon, maalaismaisemaan jne. Joko löysit oman suosikkisi? Käy kurkkaamassa tuotevalikoima, ihastu ja tilaa!

 

Tutustu tuotteisiin!

Kaihlalahti Clothing Uusi Suomussalmi -pipo

Kuulemisiin  Lea